Brief in de nacht

Brief in de nacht

Chaja Polak

Voor het slepende conflict tussen Israƫl en Gaza moet er naar andere oplossingen worden gezocht dan die van geweld. Chaja Polak herkent pijn en radeloosheid van alle partijen en zoekt de nuance.

Cossee
€ 14,99
ISBN 9789464521412
27-02-2024

In tijden van politieke aardbevingen en oorlog waarin we naar oriëntatie zoeken, blijft er bitter weinig ruimte over voor nuance. Het complexe conflict, en de overweldigende hoeveelheid historische feiten, maken het bijkans onmogelijk een eenduidige morele houding te bepalen. Al snel worden redenaties zwart of wit, ook om de ja-maar-valkuil te omzeilen. Goed te begrijpen, vindt Chaja Polak, maar voor het slepende conflict tussen Israël en Gaza moet er naar andere oplossingen worden gezocht dan die van geweld.

We hebben de talloze verhalen van vriend en vijand. Verhalen die gelezen zouden moeten worden met empathie en begrip. Verdriet bevindt zich immers aan beide kanten van de grens. Slachtoffers en daders bevinden zich eveneens aan beide kanten van de grens. Chaja Polak herkent pijn en radeloosheid van alle partijen en zoekt de nuance. Ook en vooral wanneer ze ziet dat haar familie in Israël daartoe nauwelijks meer in staat is.

Dit essay is een humanistische, noodzakelijke toevoeging aan een verhard debat.