Het universum van Willem Frederik Hermans

Het universum van Willem Frederik Hermans

Max Pam, Hans Renders & Piet Schreuders

Om een beeld te kunnen schetsen van Willem Frederiks Hermans waaruit vooral zijn humor spreekt, werden nooit eerder gepubliceerde foto’s, manuscripten en documenten onderzocht.

De Harmonie
€ 49,50
ISBN 9789463361644
19-01-2023

Bijna 500 pagina’s nooit eerder gepubliceerde foto’s, manuscripten en documenten

Talloze studies zijn er verschenen sinds de dood van schrijver Willem Frederik
Hermans (1921–1995), maar altijd bleef één aspect onderbelicht: zijn humoristische kant. Journalist Max Pam, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen Hans Renders en vormgever Piet Schreuders brachten twee jaar door in het (gesloten) archief-Hermans en onderzochten nooit eerder gepubliceerde foto’s, manuscripten en documenten, waaruit vooral de humor van de schrijver spreekt.

Het universum van Willem Frederik Hermans bevat een rijke selectie uit dit materiaal, waarmee het beeld van Hermans als eeuwige ruziezoeker en misantroop grondig bijgesteld wordt. De zo vaak beschreven kille verhoudingen met zijn vermoorde zuster Corrie en zijn ouders blijken óók warm en liefdevol te zijn geweest. Bovendien krijgen we antwoorden op vragen zoals: hoe verliep zijn experiment met LSD en waarom ontving hij in zijn huis een zuster uit het Franciscanessenklooster?

Het universum van Willem Frederik Hermans is een vrolijke introductie voor wie Hermans nog niet echt kent, maar ook een unieke bron van informatie voor de doorgewinterde hermansiaan.