Het gebeurde in het westen

Het gebeurde in het westen

George Boellaard

De ware geschiedenis van Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en Willem Holleeder en hoe zij door de Heinekenontvoering bekend werden als de meest beruchte gangsters van Nederland.

Just Publishers
€ 28,99
ISBN 9789089759443
05-07-2024

Het gebeurde in het westen.

1983, het jaar van de Heinekenontvoering. Het ware verhaal.

Over deel 1 zei Peter R. de Vries: ‘Wij willen gangster worden verdient het predicaat uitmuntend. True crime van de bovenste plank.’ Ook de opvolger Bloedgabbers kreeg zeer lovende reacties. Het derde deel, Het gebeurde in het westen, vervolgt het verhaal.
Eind jaren zeventig hebben Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout een clean run van een decennium vol goed geplande inbraken en overvallen op hun naam. De politie is zich van hun identiteit niet bewust.

Op de buitenwereld maken de drie mannen de indruk geslaagde vrije jongens te zijn. In zaken zijn ze misschien niet altijd even handig, maar ze rijden in dure auto’s en gaan op verre vakanties. Dus dat ze iets goed doen, valt niet te ontkennen.

In 1980 sluit Willem Holleeder zich, op voorspreek van Cor van Hout, aan bij het trio. Hij debuteert als bendelid bij de brutale overval op het Amsterdamse districtspostkantoor. Begin 1983 zijn de mannen toe aan iets groters. Ze willen een ‘bekend persoon’ ontvoeren. Het gebeurde in het westen vertelt het verhaal van de spectaculaire Heinekenontvoering. Heel Nederland was verbijsterd.

Frans Meijer anno nu: ‘Iets plannen is een ding, het uitvoeren een ander. Bij een bankoverval is het voorbij wanneer je een loods binnenrijdt en de deuren achter je sluit. Dan ben je veilig en volgt de opluchting, de vreugde. Toen we Heineken in zijn cel hadden gestopt, was het anders. Toen kwam het besef. De spanning kon er niet uit. Cor stond tegen een muur over te geven. Alles liep anders, uiteindelijk…’

Dit boek voert de lezer terug naar het Amsterdam van 1983. Het is de ware geschiedenis van Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en Willem Holleeder en hoe zij bekend werden als de meest beruchte gangsters van Nederland.

Historicus George Boellaard (1960) heeft een atelier voor de restauratie van Hollandse en Vlaamse meesterschilderijen. In zijn vrije tijd werkte hij, met onderbrekingen, acht jaar aan de geschiedenis van de Heinekenontvoerders. Boellaard baseert zich op het authentieke manuscript van zijn broer Jan, een van de ontvoerders. Daarnaast doet hij zelf onderzoek en spreekt hij betrokkenen.