De zonde van de vrouw

De zonde van de vrouw

Connie Palmen

Zoektocht naar het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie aan de hand van de levens van vier beroemde vrouwen. Boekenweekessay 2017.

Stichting CPNB
€ 3,50
ISBN 9789059654129
25-03-2017

De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In 'De zonde van de vrouw' onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vier vrouwen, Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith, probeert Palmen in 'De zonde van de vrouw' iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.