De officiële bestsellerlijst van Nederland
Het laatste geel

Het laatste geel

Mart Smeets

Dertig wielrenners over de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen.

Nieuw Amsterdam
€ 14,95
ISBN 9789046806326
01-06-2009

De Tour van 1989 kende een buitengewoon spannende eindstrijd tussen Greg Lemond en Laurent Fignon. De paar seconden verschil in het eindklassement staat nog steeds in de boeken als het kleinste verschil ooit tussen de nummers een en twee. Maar die Tour is om veel meer redenen het memoreren waard.

Erik Breukink won in de proloog de gele trui, en is daarmee de laatste Nederlander die deze trui om de schouders had. Er reden dat jaar maar liefst dertig Nederlanders mee, een recordaantal. En ze waren zéér succesvol: Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks wonnen belangrijke etappes, Rooks won het combinatieklassement en Theunisse de bolletjestrui en beiden eindigden in de top-10. Mathieu Hermans won een etappe in de sprint en Jelle Nijdam behaalde twee ritzeges. De Nederlandse PDM-ploeg won het ploegenklassement en PDM-renner Sean Kelly won zowel de groene als de rode trui. 'We' deden serieus mee in die dagen en dat leidde in ons land tot een ware Tourkoorts.

Mart Smeets keert met alle hoofdrolspelers, behalve de inmiddels overleden Johannes Draaijer, terug naar de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen. Ze spreken over hun beleving van de Tour van '89, hun dromen en ambities en teleurstellingen, over epo-gebruik en over hun leven sindsdien. Het laatste geel staat boordevol schitterende persoonlijke verhalen.

Bron: Nieuw Amsterdam
www.martsmeets.nl