De Indië boeken

De Indië boeken

Adriaan van Dis

Indische Duinen, Op oorlogspad in Japan, Familieziek en korte verhalen geven een beeld van het repatriantengezin, waarin de schrijver opgroeide.

Augustus
€ 17,50
ISBN 9789045705712
01-03-2012

De Indië boeken vormen een onbarmhartig autobiografisch portret van een verscheurd repatriantengezin. Indische duinen, Op oorlogspad in Japan, Familieziek en de losse verhalen tonen hoe de trauma’s van oorlog, migratie en ontworteling ook volgende generaties tekenen. 

Indische duinen verhaalt van een jongen die opgroeit in een gezin met een Japans kampverleden. Pas als hij volwassen is, lukt het hem de leugens en geheimen van het gezin te ontrafelen.
Op oorlogspad in Japan is het verslag van een reis die Van Dis maakt door een land waarvan de naam thuis nauwelijks mocht worden uitgesproken. Hij komt er in contact met Japanse soldaten die de spoorlijn op Sumatra bewaakten waar zijn vader als krijgsgevangene moest werken.
In Familieziek wordt een jongen klaargestoomd voor de toekomst. De opvoeder – meneer Java – is een door de oorlog beschadigde man die zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld betrekt. De waanzin raast door het huis en zijn moeder en zusters vormen een sceptisch koor dat commentaar levert op de gebeurtenissen.

Bron: Augustus
www.adriaanvandis.nl