De officiële bestsellerlijst van Nederland
Lelystad

Lelystad

Joris van Casteren

In 1976 vertrok de schrijver met zijn ouders naar een 'omgekeerd Atlantis'. Zijn relaas over de stad, die een voorbeeldstad wilde zijn.

Prometheus
€ 17,95
ISBN 9789044612172
01-09-2008

In Lelystad doet Joris van Casteren verslag van zijn nieuwbouwjeugd, vol vandalisme en valse liefdes. Op hilarische wijze laat hij zien hoe het is om op te groeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren.
Hij beschrijft de troosteloze hofjes van zijn jeugd, bevolkt door Amsterdamse probleemgevallen en gesjeesde zakenlieden.
De stad waar zijn progressieve ouders in 1976 vol goede moed naartoe trokken en waar Van Casteren opgroeide, werd geen voorbeeldgemeente, maar veranderde in de meest ongewenste plek van Nederland.
Deze herziene luxe-editie, waar een nieuw hoofdstuk aan is toegevoegd, verschijnt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de stad uit het boek.

Joris van Casteren (1976) geldt als een van de topauteurs van literaire non-fictie. Hij publiceerde onder meer de juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013) en Mensen op Mars (2017). Lelystad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009.

'Door een intrigerende mix van autobiografie, journalistieke reportage en geschiedschrijving ontstaat een adembenemende vorm van literaire non-fictie.' JURYRAPPORT AKO LITERATUURPRIJS

'Briljant.' DE VOLKSKRANT *****

'Een boek dat eigenlijk zijn weerga niet kent in de hedendaagse Nederlandse literatuur.' ONS ERFDEEL

'Net zo vreemd, wreed ironisch en hartverscheurend als De Avonden.' DE REVISOR

'Perfect tijdsbeeld van de jaren '70, '80 en '90 én nu.' NRC HANDELSBLAD

'Dit is een zeer geslaagd boek.' DE GROENE AMSTERDAMMER