De officiële bestsellerlijst van Nederland
Koningin van de nacht

Koningin van de nacht

Yvonne Keuls

Roman over een halfjoods, muzikaal gezin, dat probeert te overleven tijdens de oorlog. De relatie tussen vader en zoon staat daarin centraal.

Anthos
€ 16,95
ISBN 9789041424891
01-11-2013

Den Haag, 1940. De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader is een begaafd pianist. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil.

Als de oorlog uitbreekt vlucht zijn vader in zijn muziek. Terwijl zijn tante samen met de buren een onderduikruimte tussen de huizen creëert, raakt zijn vader bevriend met een Duitse officier met wie hij de liefde voor muziek deelt en pianospeelt. Voor Daan zelf is de oorlog vooral één groot avontuur. Wanneer de veiligheid van het gezin steeds meer in het gedrang komt, heeft zowel vader als zoon geen andere keus dan de realiteit onder ogen zien.

Voor Koningin van de nacht putte Yvonne Keuls uit haar eigen herinneringen. Het resultaat is een roman over een halfjoods gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog. Daarnaast is het een verhaal over volwassen worden en de relatie tussen vader en zoon.