Hemel op aarde

Hemel op aarde

Rob Kemps

Parijs-liefhebber Rob Kemps vertelt de mooiste verhalen over zijn favoriete plek in de stad: Père-Lachaise, de beroemdste begraafplaats van Frankrijk, en misschien wel van de hele wereld.

Meulenhoff Boekerij
€ 24,99
ISBN 9789029098977
07-11-2023

In dit boek neemt Rob Kemps je mee naar Parijs, naar het 20e arrondissement om precies te zijn. Daar is de plek waar hij het allerliefste is: Père-Lachaise. De beroemdste begraafplaats van Frankrijk, en misschien wel van de hele wereld.

We lezen over de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein, bekend uit de film Midnight in Paris van Woody Allen. Rob bezoekt haar huis aan de Jardin du Luxembourg, dat uitgroeide tot een literaire salon waar Picasso en Hemingway de deur platliepen. We lezen ook over Jim Morrison, de legendarische zanger van The Doors, en bezoeken zijn laatste huis in de Marais, waar hij grote plannen had maar niets anders deed dan drinken. En neem Victor Noir, de kritische Franse journalist die op zijn eenentwintigste werd doodgeschoten. Door zijn reputatie en het beeld op zijn graf van Jules Dalou is hij al 150 jaar het vruchtbaarheidssymbool van Frankrijk en wordt het beeld iedere dag nog aangeraakt door de vele bezoekers.

Het gaat over de Nederlandse schilder Karel Appel, die vanaf 1950 in Parijs woonde en daar samen met Corneille aan de weg timmerde; over Georges Rodenbach, de Belgische schrijver en dichter met het allermooiste graf op Père-Lachaise; en natuurlijk over Édith Piaf: haar graf is een bedevaartsoord geworden voor haar talloze fans. Maar er komen ook onbekende verhalen aan bod, zoals de maker van de eerste luchtfoto, de uitvinder van de moonwalk en de schrijver die met een kreeft door de straten van Parijs liep. En vergeet ook niet de Franse president die tijdens een vrijpartij het leven liet.

Er staat nog veel meer in dit rijk geïllustreerde boek: de mooiste wandelroutes, de leukste eettentjes in de buurt, een playlist met de mooiste chansons over de begraafplaats en prachtige foto’s. Hemel op aarde is een ode aan de meest betoverende plek van Parijs, waar Rob met zijn kennis en enthousiasme de lezer deelgenoot maakt van alle bijzondere verhalen die hier voor het oprapen liggen.