De officiële bestsellerlijst van Nederland
Uitverkoren

Uitverkoren

A.F.Th. van der Heijden

Verzameling interviews naar aanleiding van de requiemroman Tonio, aangevuld met de oertekst van de roman.

De Bezige Bij
€ 17,90
ISBN 9789023486916
01-02-2014

Met het voltooien van de requiemroman 'Tonio' had A.F.Th. Van der Heijden nog lang niet alles gezegd over zijn op 23 mei 2010 verongelukte zoon. De interviews in de dagen en weken volgend op de publicatie beantwoordde hij niet mondeling, maar schriftelijk. Die artikelen, zes in totaal, groeiden uit tot zorgvuldig gecomponeerde, essay-achtige teksten over de ontstaansgeschiedenis van Tonio en de overlevingsstrategie├źn van de achtergebleven ouders.

In 'Uitverkoren' zijn deze interviews verzameld en aangevuld met de novelle 'Uitverkoren', de oertekst die aan de basis lag van de requiemroman. Ook is het dankwoord opgenomen dat Van der Heijden uitsprak toen hij in mei 2013 de P.C. Hooft-prijs voor proza ontving. Het was die dag, 30 mei, drie jaar na de rampzalige Pinksterdag, dat Van der Heijden weer naar buiten trad en een periode van eenzame opsluiting afsloot.

Zo omspant 'Uitverkoren' de moeilijkste jaren uit het leven van Adri van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Een nietsontziend en onthullend boek over de dood, over schrijven, en over het schrijven over de dood.