The Champ

The Champ

Koen van Santvoord

Pieter de Jongh leidt een betrekkelijk anoniem bestaan als Nederlandse voetbaltrainer in het buitenland. In Afrika en Mongoliƫ beleeft hij de vreemdste avonturen.

Meulenhoff Boekerij
€ 20,99
ISBN 9789022598696
16-05-2023

Het bijzondere verhaal van voetbaltrainer Pieter de Jongh, alias The Champ. Hoe een eenvoudige jongen uit de Betuwe de voetbalkoning van Afrika werd.

Pieter de Jongh, alias The Champ, leidt een betrekkelijk anoniem bestaan als Nederlandse voetbaltrainer in het buitenland. Tot er een filmpje opduikt waarin hij in steenkolenengels de Zimbabwaanse sportpers te woord staat. De Jongh heeft net de Super Cup gewonnen en verschijnt blakend van zelfvertrouwen voor de camera’s. Het filmpje gaat viral en wordt miljoenen keren bekeken. Ook in de uitzending van Veronica Inside wordt er smakelijk om gelachen. Met zinnen als ‘This is de first cup for Platinum and there kommen er nog mur’ beitelt hij zijn naam in het collectieve geheugen van de Nederlandse voetbalfan.

Wie verder kijkt dan de video, ziet het bijzondere verhaal achter Pieter de Jongh: van eenvoudige jongen uit de Betuwe tot een beroemdheid in Afrika. In Kenia wordt hij toegejuicht door tienduizenden supporters. In Zimbabwe gaat hij op de schouders (en wordt hij tegelijkertijd beroofd van zijn telefoon). Als bondscoach van Swaziland is hij de protegé van de rijkste man van het land. Tot die wordt vermoord en Pieter het land uit vlucht. En in Rwanda, een werkelijk prachtig land, ziet hij wat corruptie met mensen doet. Van het zinderende Afrika verkast hij naar het ijskoude Mongolië, waar hij traint bij min dertig graden en te maken krijgt met de grillen van een megalomane miljardair. Ook in Zuid-Afrika, Somalië, Moldavië en Hongarije beleeft Pieter de vreemdste avonturen.