De trots van de wereld

De trots van de wereld

Menno de Galan

Over Cruijff, Michels en de tien gouden jaren van Ajax van 1964-1974.

Prometheus l Bert Bakker
€ 17,95
ISBN 9035127854

In 1964 was Ajax een goede Amsterdamse voetbalclub die een slecht seizoen doormaakte en bijna was gedegradeerd. Zes jaar later, in 1971, won Ajax de Europa Cup voor landskampioenen.

Van 1971 tot 1973 heerste Ajax over het Europese voetbal. Dit elftal, het Gouden Ajax, was het product van Rinus Michels. Na zeven jaar sleutelen stond zijn ideale team op het veld: harde verdedigers, onvermoeibare middenvelders en een flitsende aanval. Dit team, met Cruijff en Keizer als gangmakers, was twee jaar lang bijna onverslaanbaar. Na het vertrek van Cruijff zette het verval in. De wonderbaarlijke opkomst van de club in de jaren zestig en de even opzienbarende ondergang een decennium later is nog niet eerder in detail beschreven. In De trots van de wereld komen oud-spelers en voormalige trainers aan het woord die Ajax en het Nederlandse voetbal destijds vorm en aanzien gaven.

Menno de Galan (1959) is redacteur van het actualiteitenprogramma NOVA en recensent voor NRC Handelsblad. Hij groeide op met het Gouden Ajax en raakte als tiener geobsedeerd door de glamour van voorzitter Jaap van Praag, de stem en granieten kaken van trainer Rinus Michels en de actieradius van Johan Cruijff. Met De trots van de wereld heeft hij zijn obsessie drie decennia later eindelijk in een boek om kunnen zetten.

Bron: Uitgeverij Bert Bakker